Košt o krála slováckéj klobásky 2009
Slovenská klobáska "Trhni si" podruhé zabodovala na koště O krála slováckéj klobásky
Velká nad Veličkou- Rekordní účast vzorků klobásek s číslem 105 dodaných z Česka, Slovenska a Bulharska, rekordních na tisíc spokojených návštěvníků byly hlavním hodnotícím ukazovatelem pátého koštu O krála slováckéj klobásky. Ten se konal v první májový den v centru regionu Horňácka. Degustaci předcházela náročná týmová práce padesátky děvčat v krájení a napichování vzorků na tácky z 305 kilogramů dodaného masa. Mezi pětadvacítkou pozvaných hodnotících hostů a řezníků v uzavřené společnosti byl mimo jiné i horňácký primáš Martin Hrbáč či klobáskový mistr světa z loňského roku v Rakousku Václav Klátil z Pacova, starostové nejen z horňáckých obcí. Vedle horňáckých cimbálových muzik primášů Jendy Grabce z Velké a Jožky Staše z Lipova se před slavnostním vyhlášením výsledků přijel z národní přehlídky muzik v Kyjově a získáním druhého místa ukázat precizně sehraný "orchestr" mladých muzikantů ZUŠ Z Velké nad Veličkou.
Prvenství z klobáskové soutěže nakonec putovalo do sousedního slovenského regionu Kopanice. Slováckým králem klobásek na rok 2009 se stal z lidu (hodnotilo 562 návštěvníků!) vzorek Trhni si výrobce SVAMAN z Myjavy. Jedná se o miniaturní trvanlivé klobásky, dlouhé kolem pěti centimetrů. "Pochopitelně je to pro nás prestižní událost jako Slováci zvítězit v tak silné konkurenci a velmi si prvenství vážíme. Se vzorkem Trhni si se už prezentujeme po celém Česku a zákazníkům také chutná a to jen potvrzuje jeho kvalitu. U tohoto koštu obdivujeme organizaci koštu, společenskou úroveň a chtěl bych vyzdvihnout práci neúnavného týmu děvčat, které připravovaly- krájely vzorky klobásek," řekl při předávání cen jeden z dvojice spolumajitelů tohoto známého Řeznictví a uzenářství SVAMAN Milan Majtán v doprovodu svého syna Milana. Se vzorkem Trhni si odvezli do síně slávy v sídle firmy Krála slováckéj klobásky i v loňském roce. Další v celkovém pořadí. 2místo: František Kuda, Slavkov u Brna za klobásku s plísňovou příchutí. Třetí místo: Hadač a Zaplatel, Rosice u Brna za Čabajskou klobásku. Výsledky kategorie klasická slovácká klobáska: 1. místo: Řeznictví u Kusáků, Ostrožská Nová Ves, Komínová klobása, 2. místo: Řeznictví u Kusáků, ONV, Kmínová klobása. 3. místo: Řeznictví Karel Kusák, Bzenec, Sklepní klobása. Výsledky kategorie trvanlivá papriková klobáska: 1. místo: Jan Buchta, Šlapanice u Brna, Buchtova klobása. 2. místo: SVAMAN spol. s r.o., Myjava, Myjavské cigáro. 3. místo: Řeznictví MORAVA, Hodonín, Měštanská klobása. Antonín Vrba
Mňam fotografie
Antonín Vrba
Velká nad Veličkou
mob.: 608 813 592
e-mail: vrbaa@seznam.cz
Diskusní fórum čtenářů
(prozatím žádný názor)
SOUVISEJÍCÍ TISKOVÉ ZPRÁVY A ČLÁNKY
Zveřejněno 02.05.2009 v 19:31 hodin