HLAVNÍ STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA UVODNI STRANAPO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

VYHLEDÁVÁNÍ
Vyhledávací centrum
Encyklopedie FoS
DNY TRADIČNÍ KULTURY
O dnech Tradiční kultury
Idea a význam projektu
Zprávy a články
KALENDÁŘ AKCÍ
Kalendář Tradiční kultury
Kalendář folklorních akcí
Kalendář folklorních festivalů
Kalendář C.I.O.F.F.
Kalendář I.O.V.
PARTNEŘI PROJEKTU
Folklorní sdružení ČR
Národné osvetové centrum
Folklórna únia Slovenska
Nógrád Megyei Kozmuvelodési es Turisztikai Intézet
Národní ústav lidové kultury
Valašské muzeum v přírodě
Obec Slováků v ČR
Legnické centrum kultury
VÍTEJTE V ČESKU
O české republice
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Gastronomické speciality
VÍTEJTE NA SLOVENSKU
O Slovenské republice
VÍTEJTE V POLSKU
O Polské republice
VÍTEJTE V MAĎARSKU
O Maďarsku
PARTNEŘI DTK
FOLKLORNÍ SDRUŽENÍ ČESKÉ REPUBLIKY


 
 

Národnostní menšiny ve zpěvu i jídle

Ze společného setkání brněnských menšin
Soubory, kroužky a sólisté 10 národnostních menšin, které žijí v Brně, představily veřejnosti své zvyky, písně a tance spojené s koncem roku ve společném pásmu Žijeme v jednom městě. Porovnali si i svoji gastronomii.
Hlavní organizátor každoročně opakované akce a šéf "Slovenského folklorního sdružení Púčik" Vlastimil Fabišik představil pořad v podání "Asociace angolských občanů v ČR", "Asociace ruských spolků v ČR", "Bulharského kulturního a osvětového sdružení v Brně", Dětského folklorního souboru "Slováček", "Kulturního sdružení občanů německé národnosti v ČR", Lycea Řekyň i "Německého kulturního sdružení brněnského regionu". Zahanbit v koncertní přehlídce se nedali členové "Obce Slovákov v Brně", maďarské a romské spolky.
Podle údajů brněnského magistrátu aktivně působí v tomto městě 10 národnostních menšin ve dvanácti spolcích (Němci mají spolky tři). Vedle toho též židovská náboženská církevní organizace. V Brně je z národnostních menšin nejvíce Romů (kolem 15 000) a 7 000 Slováků. Zástupci ostatních národností se čítají ve stovkách.
Z četných receptů jídel a nápojů na tradičním brněnském setkání národnostních menšin uvádíme alespoň tyto tři:
Slovenská kapustnica pro 5 osob
Potřebujeme 1 kg kyselého zelí, hrst sušených hub, 5 ks domácí (nebo jiné) klobásy, bobkový list, vodu dle potřeby, aby kapustnice nebyla příliš řídká. K tomu zásmažku z 15 dkg másla, 2 lžíce hladké mouky, cibule, černý pepř, sladkou papriku a kmín. Rovněž drobení z 1 vejce, soli a 5 lžic hrubé mouky.
Postup přípravy: Kyselé zelí propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme (1 lžící soli), přidáme sušené houby, bobkový list a necháme vařit. Když je zelí poloměkké, připravíme zásmažku a vlijeme ji pomalu do polévky. Přidáme celé klobásy a necháme vařit. Před dovařením přidáme připravené drobení a vaříme ještě 10-15 minut.
Příprava zásmažky: Rozpustíme máslo, zahustíme dvěma lžícemi hladké mouky a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když mouka zhoustne, přidáme špetku černého mletého pepře, sladkou červenou papriku a kmín. Zalijeme vodou a za stálého míchání přivedeme do varu. Vlijeme do polévky.
Příprava drobení: Z 1 vejce, špetky soli a asi 5 lžic hrubé mouky zhotovíme husté těsto, které nastrouháme na hrubším struhadle (na sýr) a dáme zavařit do kapustnice.
Polská medovina
Polská medovina - tradiční nápoj spíše pro pány, známý především ve Slezsku, který se pije v teplém stavu, takže je obzvlášť vhodný pro zimní období.
Ingredience: 1000 g lesního medu, 1 litr lihu (zásadně polský - 98%, vyrobený z bramborového škrobu).
Postup přípravy: Med s trochou vody ohřát za stálého míchání na 50 stupňů C. Dolít líh a znovu za stálého míchání ohřát na 50 stupňů. Nechat odstát, až opadne pěna.
Je možné podávat ihned ještě teplé nebo i studené. Pokud si zbytek chcete uskladnit, uzavírejte láhve až po úplném vychlazení, nejlépe druhý den, jinak med může zkysnout.
Novodobější varianta (lépe stravitelná) ze 100 g lesního medu a půl litru polské vodky: Med s trochou vody ohřát za stálého míchání na 50 st. C. Dolít vodku a za stálého míchání ohřát na 50 stupňů. Nechat odstát, až opadne pěna. Podávat teplé či studené.
Bulharský salát ze zralých fazolí
Potřebujeme 40 g zralých fazolí, 20 g cibule, 10 ml oleje, 5 ml octa, 2 g petrželky, 2 g soli.
Postup přípravy: Fazole umyjeme a nejméně 10 hodin necháme namočené ve vodě. Pak je opláchneme a zalijeme studenou vodou. Vaříme je a dáváme pozor, aby fazole zůstaly celé. Posolíme je a vaříme ještě deset minut. Vodu scedíme, fazole ochladíme a smícháme s cibulí. Zalijeme olejem s octem. Zdobíme zelenou petrželkou.

Václav Žalud

DALŠÍ INFORMACE: Brno
Zveřejněno 03.04.2005 v 10:14 hodin

Copyright 1998-2023 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
    FOLKLORNÍ AKCE
      TURISTIKA