HLAVNÍ STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA UVODNI STRANAPO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

PARTNEŘI DTK
FOLKLORNÍ SDRUŽENÍ ČESKÉ REPUBLIKY


 
 

Národnostní menšiny ve zpěvu i jídle

Ze společného setkání brněnských menšin
Soubory, kroužky a sólisté 10 národnostních menšin, které žijí v Brně, představily veřejnosti své zvyky, písně a tance spojené s koncem roku ve společném pásmu Žijeme v jednom městě. Porovnali si i svoji gastronomii.
Hlavní organizátor každoročně opakované akce a šéf "Slovenského folklorního sdružení Púčik" Vlastimil Fabišik představil pořad v podání "Asociace angolských občanů v ČR", "Asociace ruských spolků v ČR", "Bulharského kulturního a osvětového sdružení v Brně", Dětského folklorního souboru "Slováček", "Kulturního sdružení občanů německé národnosti v ČR", Lycea Řekyň i "Německého kulturního sdružení brněnského regionu". Zahanbit v koncertní přehlídce se nedali členové "Obce Slovákov v Brně", maďarské a romské spolky.
Podle údajů brněnského magistrátu aktivně působí v tomto městě 10 národnostních menšin ve dvanácti spolcích (Němci mají spolky tři). Vedle toho též židovská náboženská církevní organizace. V Brně je z národnostních menšin nejvíce Romů (kolem 15 000) a 7 000 Slováků. Zástupci ostatních národností se čítají ve stovkách.
Z četných receptů jídel a nápojů na tradičním brněnském setkání národnostních menšin uvádíme alespoň tyto tři:
Slovenská kapustnica pro 5 osob
Potřebujeme 1 kg kyselého zelí, hrst sušených hub, 5 ks domácí (nebo jiné) klobásy, bobkový list, vodu dle potřeby, aby kapustnice nebyla příliš řídká. K tomu zásmažku z 15 dkg másla, 2 lžíce hladké mouky, cibule, černý pepř, sladkou papriku a kmín. Rovněž drobení z 1 vejce, soli a 5 lžic hrubé mouky.
Postup přípravy: Kyselé zelí propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme (1 lžící soli), přidáme sušené houby, bobkový list a necháme vařit. Když je zelí poloměkké, připravíme zásmažku a vlijeme ji pomalu do polévky. Přidáme celé klobásy a necháme vařit. Před dovařením přidáme připravené drobení a vaříme ještě 10-15 minut.
Příprava zásmažky: Rozpustíme máslo, zahustíme dvěma lžícemi hladké mouky a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když mouka zhoustne, přidáme špetku černého mletého pepře, sladkou červenou papriku a kmín. Zalijeme vodou a za stálého míchání přivedeme do varu. Vlijeme do polévky.
Příprava drobení: Z 1 vejce, špetky soli a asi 5 lžic hrubé mouky zhotovíme husté těsto, které nastrouháme na hrubším struhadle (na sýr) a dáme zavařit do kapustnice.
Polská medovina
Polská medovina - tradiční nápoj spíše pro pány, známý především ve Slezsku, který se pije v teplém stavu, takže je obzvlášť vhodný pro zimní období.
Ingredience: 1000 g lesního medu, 1 litr lihu (zásadně polský - 98%, vyrobený z bramborového škrobu).
Postup přípravy: Med s trochou vody ohřát za stálého míchání na 50 stupňů C. Dolít líh a znovu za stálého míchání ohřát na 50 stupňů. Nechat odstát, až opadne pěna.
Je možné podávat ihned ještě teplé nebo i studené. Pokud si zbytek chcete uskladnit, uzavírejte láhve až po úplném vychlazení, nejlépe druhý den, jinak med může zkysnout.
Novodobější varianta (lépe stravitelná) ze 100 g lesního medu a půl litru polské vodky: Med s trochou vody ohřát za stálého míchání na 50 st. C. Dolít vodku a za stálého míchání ohřát na 50 stupňů. Nechat odstát, až opadne pěna. Podávat teplé či studené.
Bulharský salát ze zralých fazolí
Potřebujeme 40 g zralých fazolí, 20 g cibule, 10 ml oleje, 5 ml octa, 2 g petrželky, 2 g soli.
Postup přípravy: Fazole umyjeme a nejméně 10 hodin necháme namočené ve vodě. Pak je opláchneme a zalijeme studenou vodou. Vaříme je a dáváme pozor, aby fazole zůstaly celé. Posolíme je a vaříme ještě deset minut. Vodu scedíme, fazole ochladíme a smícháme s cibulí. Zalijeme olejem s octem. Zdobíme zelenou petrželkou.

Václav Žalud

DALŠÍ INFORMACE: Brno
Zveřejněno 03.04.2005 v 10:14 hodin

Copyright 1998-2023 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA